FAQ om tandsygdomme og tandproblemer hos hund og kat

Dyrlæge Lars Jørgensen er tandspecialist hos Dyrehospitalet Midtvest. Han har samlet fem af mest hyppige spørgsmål, som han får fra ejere til hund og kat omkring tænder. Læs med og bliv klogere på tandbørstning, tandtjek og tandstyrkende kosttilskud.

 

Hvorfor skal jeg børste mit kæledyrs tænder?

Fordi tandbørstning er den vigtigste del af din hund eller kats tandhygiejne. Ved at børste tænder forebygger du tandsygdomme og i værste fald tandoperationer. Tandbørstning øger også din hund eller kats velvære. Forestil dig, at du kun børstede tænder en gang om ugen, måneden, eller måske endda året? Det er ikke rart at forestille sig, hvordan din mund ville føles efter blot et par dage uden tandbørstning, vel? Hvis bakterier og belægninger ikke bliver fjernet, danner de med tiden plak, tandsten og i værste fald parodontose.

 

Mit kæledyr kan ikke lide, at få børstet tænder. Hvordan kommer jeg i gang?

Det er vigtigt, at du får dit kæledyr til at slappe mest muligt af. Stryg det let over pelsen og tal blidt til det. Start med at børste forsigtigt, og i kort tid ad gangen. Beløn altid med en godbid bagefter. På den måde vil din hund eller kat forbinde tandbørstningen med den godbid, der er i vente. Læs eventuelt den fulde guide til tandbørstning af kæledyr 

Er der alternativer til tandbørstning?

Nej. Tandbørstning er en vigtig og uerstattelig del af dit kæledyrs tandpleje. Til gengæld findes der nogle supplementer, som I kan bruge. Tandrensende og tandstyrkende kosttilskud, mundskyl, legetøj med mere. Læs mere om supplementer til mundhygiejne i Tanddyrlægens guide: Sådan holder du dit kæledyrs mund ren og rask

 

Mit kæledyrs tænder ser pæne og rene ud, hvorfor er et årligt tandtjek nødvendigt?

Mange tandlidelser viser først symptomer, når tilstanden er blevet kritisk. Ofte kan du ikke mærke på dyret, at der er noget galt – før det er helt galt. Tit skal der røntgenbilleder til for at opdage tandlidelser i tide. Mange katte lider af tandresorptioner, der er en rodsygdom, du ikke kan se, når du kigger ind i munden. Og mange hunde har knækkede tænder, der er smertefulde og åbne for bakterier. Derfor er det vigtigt, at dit kæledyrs tænder årligt bliver undersøgt af en professionel.

 

Hvor slemt kan det være - det er jo bare tænder?

Rigtig slemt. Faktisk kan tandlidelser hos hunde og katte få fatale konsekvenser, hvis de ikke bliver behandlet i tide. Vi ser desværre alt for ofte kæledyr, der skal have flere tænder fjernet, fordi sygdommen ikke blev opdaget i tide. Ved sygdomme som parodontose, kan bakterier gå i dyrets blodcirkulation med døden til følge. Størstedelen af alle tilfælde kan dog afværges, hvis dit kæledyr får foretaget et tandtjek årligt.

 

Har du spørgsmål?

Så er du altid velkommen til at kontakte os hos Dyrehospitalet MidtVest. Telefon: 70225622 E-mail: [email protected]