De mest hyppige øjensygdomme hos hunde, katte og kaniner

Grøn stær. Grå stær. Regnbuehindebetændelse... Der findes et væld af akutte, kroniske, arvelige og ikke arvelige øjensygdomme, øjenlidelser og øjenproblemer hos kæledyr.

Nogle af sygdommene opstår systemisk. Det betyder, at kroppen allerede har en anden sygdom (fx livmoderbetændelse), der kan give skader i øjnene. Derfor anbefaler vi, at du booker et helbredstjek med en øjenundersøgelse minimum en gang årligt.

10 øjensygdomme, der rammer hunde, katte og gnavere

Herunder giver vi dig et overblik over nogle af de øjensygdomme, som vi møder på dyrehospitalet i Herning, og som vores øjendyrlæge Anne Svane hjælper en masse kæledyr med.

Klik på de forskellige øjenlidelser og øjensygdomme og læs mere:

  1. Grøn stær (Glaukom)
  2. Grå stær (Katarakt)
  3. Rødt øje
  4. Regnbuehindebetændelse (Uveitis)
  5. Hornhindebetændelse (Keratitis)
  6. Hornhindesår
  7. Nethindeløsning
  8. Kirsebærøje (Cherry Eye)
  9. Indad krængede øjenlåg (Entropion)
  10. Kræft (Tumor i øjet)

 

Ældre hunde og katte kan også få grå stær

Nej, du bør ikke selv behandle dit kæledyr for øjenbetændelse

Grøn stær – hvad er det?

Akut grøn stær

En sjælden og smertefuld tilstand, hvor trykket i øjet stiger hurtigt. Kan medføre blindhed inden for kort tid. Nogle dyr kaster op, når de får sygdommen. Rammer typisk kun det ene øje.

Kronisk grøn stær

Kommer snigende og dyret viser ofte først symptomer, når synsnerven er beskadiget. Rammer ofte seniorpatienter. Jo før sygdommen bliver opdaget, jo bedre prognose for at modvirke yderlige skade. Kan forebygges ved øjendråber.

Regnbuehindebetændelse – værre end det lyder

Der er intet smukt over regnbuehindebetændelse. Navnet dækker over betændelse i regnbuehinden. Lidelsen opstår ofte, fordi immunforsvaret reagerer mod sit eget væv i forbindelse med anden sygdom i kroppen. Det kan for eksempel være på grund af virus eller bakterieinfektioner. De første symptomer er et rødt øje og overfølsomhed for lys.

Hornhindebetændelse – med og uden sår

Mange hunde og katte får hornhindebetændelse, fordi de har været oppe og slås og fået en rift i øjet. Rifter er en åben dør for bakterier. Hornhindebetændelse kan behandles med øjendråber eller øjensalve. Hvis øjet ikke er helet inden for fem dage, bør du søge en dyrlæge med speciale i øjensygdomme. Hornhindebetændelse kan også opstå på grund af et fremmedlegeme i øjet. Hvis fremmedlegemet ikke bliver fjernet, kan hornhindesåret blive dybt og der er risiko for at miste øjet. Mød vores øjenekspert Anne Svane Sådan opdager du en øjensygdom hos dit kæledyr

Mød vores øjenekspert Anne Svane

Sådan opdager du en øjensygdom hos dit kæledyr