Nej, du bør ikke selv behandle dit kæledyr for øjenbetændelse

”Hov, min hund har da vist fået lidt øjenbetændelse. Hmm… jeg mener, at jeg stadig har en tube øjensalve liggende fra, da jeg selv havde en infektion. Jeg prøver lige at bruge det. Det værste der kan ske er jo, at det ikke virker…”

Stop!

Du bør aldrig anvende human medicin eller humane lægemidler til dit kæledyr. Heller ikke selvom medikamentet ligner hinanden og måske endda bærer samme navn.

Dyrlægen er uddannet i at stille en diagnose

Hvis du opdager, at din hund, kat eller gnaver har tegn på en infektion i øjet, er det vigtigt, at du søger dyrlæge. Det er nemlig afgørende at få stillet den rette diagnose før en eventuel behandling. Alternativet er, at du kan forværre en skade og i værste fald ødelægge synet på dit kæledyr.

Vores øjendyrlæge gennemfører altid en grundig undersøgelse af øjet som baggrund for en diagnose. En øjenbetændelse kan for eksempel være opstået på grund af en infektion i slimhinden og i sådan et tilfælde er det eksempelvis vigtigt at finde frem til infektionens årsag og infektionens type.

Øjenbetændelse kan opstå af flere årsager

Vi laver ofte et svab fra øjet med en vatpind, som bliver testet på et laboratorium for forskellige bakterier og vira. Katte kan for eksempel få en række virologisk betingede øjenlidelser, som kræver en specifik behandling – ikke mindst for at undgå smitte til andre dyr i hjemmet.

Men en reaktion i øjet kan også skyldes allergi, svækket immunforsvar, hornhindesår, nedsat tåreproduktion eller et fremmedlegeme bag blinkhinden. De kan alle give de samme symptomer som en øjenbetændelse, men som selvsagt skal have en helt anden behandling.

Et ubehandlet hornhindesår, en tilstoppet tårekanal eller et generende fremmedlegeme i øjet kan give permanente synsskader og er forbundet med stor smerte for dit kæledyr.

Nej, du bør heller ikke bruge kamillete til dit kæledyr

Kamillete har mange fine egenskaber - for os mennesker. Men du bør ikke anvende det til dit kæledyr og aldrig i øjet.

Kamillete skal i maven – ikke i øjet.


Genbrug aldrig gammel medicin til dit kæledyr

Advarsel: Derfor er det farligt at røre dit kæledyr i øjet