Kræft: Undersøgelse og behandling af cancer hos hund, kat og andre kæledyr

Kræft er den mest hyppige årsag til død hos hunde og katte i Danmark. Vores dyrlæge Morten Bentsen er ekspert i onkologi og hjælper mange kræftramte kæledyr.

Kræft rammer desværre også en stor andel af kæledyr. Men mange kræftformer kan behandles - hvis de bliver opdaget i tide. 

Certificeret veterinær onkolog på Ikast Dyreklinik

Dyrlæge Dyrlæge Morten Bentsen er en af landets blot syv certificerede onkologer. Det betyder, at han har taget en efteruddannelse i cancerbehandling af hunde og katte og er specialist inden for feltet. Han modtager derfor også mange henvisninger fra andre dyreklinikker og dyrehospitalet i Jylland. Derudover er han medlem af Dansk Selskab for Veterinær Onkologi, hvor han arbejder for at udbrede kendskabet til kræftsygdomme og kræftbehandling af hunde og katte. 

Hver anden ældre hund og kat får kræft

Næsten hver anden hund og kat over ti år får kræft. Men måske er tallet endnu større? Det er nemlig langt fra alle kæledyr, der får stillet en diagnose. Derudover rammer cancer også yngre kæledyr, selvom det typisk er ældre hunde og katte, der bliver diagnosticerede. 
Læs også: Guide: Sådan opdager du 10 tegn på kræft hos dit kæledyr

3 mest hyppige former for kræft hos kæledyr

Der findes mange kræftformer. De mest almindelige typer af kræft hos hund og kat er: 

  1. Lymfekræft 
  2. Hudkræft 
  3. Mælkekirtelkræft 


Hvad er prognosen for et kæledyr med kræft? 

Selvom du opdager en knude i huden på dit kæledyr, er det heldigvis ikke altid ensbetydende med, at den har fået kræft. Der findes mange godartede svulster og knuder - men det kan hverken du eller dyrlægen vurdere med hænderne. 

For at din dyrlæge kan bestemme, om dit kæledyr har fået en ondartet kræftknude, kræver det en celleprøve. Det er ofte ganske smertefrit for dyret og kan derfor normalt ske uden bedøvelse. Nogle gange er det nødvendigt at supplere med en vævsprøve fra knuden for at kunne stille en præcis diagnose. Det sker naturligvis i narkose. 

Mange knuder kan fjernes ved kirurgi med en god prognose. Men nogle gange er der flere kræftceller tilbage i vævet, der kræver kemoterapi eller strålebehandling. 

Læs mere: FAQ om kræft og kemoterapi hos dyr

Husk, det absolut bedste middel mod kræft er tid. Jo før du opdager sygdommen, jo bedre prognose. 

Vidste du, at...

  • du kan vaccinere din kat mod leukæmi? 
  • sterilisering af din tæve før 1. løbetid nedbringer risikoen for mælkekirtelkræft med op til 25%?
  • sterilisering af din hunkat nedsætter risikoen for mælkekirtelkræft med 50%?
  • p-piller gør risikoen for mælkekirtelkræft tre gange større?

 
Læs mere: Neutralisation Kat
Læs mere: Neutralisation Hund 

Book tid til sundhedstjek og vaccination

Gråhårede Hund der ligger ned - Dyrehospitalet Midtvest Har dit kæledyr forandret sig?

Ændret adfærd er ofte et klassisk symptom på sygdom. Har du eksempelvis observeret, at din hund sover mere og er mindre legesyg? At din kat spiser mindre og er mindre aktiv? Så kan det være en god idé at få et helbredstjek hos dyrlægen.

Sparegris - Spar penge på Dyrehospitalet Midtvest Betal regningen senere!

Vi tilbyder en attraktiv finansieringsordning. Ja, det hedder det med et fint ord. Faktisk er det blot et tilbud om, at splitte din regning op over flere måneder – uden ekstra omkostninger.