Guide: Sådan opdager du 10 tegn på kræft hos dit kæledyr

Kræft hos hunde og katte er desværre meget almindeligt. Men hvordan opdager du, at dit kæledyr har kræft?  


Kræft er en snigende dræber, som kan være svær at opdage - selv for en dyrlæge. Derfor anbefaler vi, at du bestiller tid hos en dyrlæge med speciale i onkologi for at få en kvalificeret undersøgelse.

Vores dyrlæge Morten Bentsen på Ikast Dyrklinik er certificeret vetrinær onkolog. Han er derfor opdateret med både viden og udstyr inden for cancer og cancerbehandling af kæledyr. 

Som dyreejer bør du være opmærksom på disse 10 symptomer: 

 1. Unormal hævelse eller knude i huden
  Hvert tredje tilfælde af kræft hos hunde og kat skyldes hudkræft. Vær særlig opmærksom, hvis du har en hund eller kat med megen pels.

 2. Nedsat appetit og vægttab
  Der kan være mange årsager til vægttab; Sukkersyge, nyreproblemer, leverproblemer, kræft og så videre. Kvalme kan fx være et tegn på tarmkræft. Nedsat ædelyst kan også skyldes en svulst i mundhule eller spiserør eller kræft i kæbeknoglerne. 

 3. Nedsat heling af sår 
  Det er ganske almindeligt, at hunde og udekatte får sår og rifter. Men det er ikke almindeligt, hvis et sår ikke vil hele. Tjek også voksende sår mellem tæer og inde i munden. 

 4. Vedvarende opkast og diarré
  Lymfekræft kan optræde som knuder i tarmen, der giver problemer med afføringen. Men flere kræftformer i mave og tarm kan give både opkast og dirarré. Katte kaster naturligvis hårboller op - men vær opmærksom, hvis frekvensen stiger. 

 5. Ubehagelig lugt fra munden
  Dårligt lugt fra mundhulen hos din hund og kat skyldes ofte manglende tandpleje og tandbehandling, herunder tandsten, parodontose, knækkede tænder og så videre. Men en grim lugt kan også skyldes infektion eller kræft i mund, mave og tarm. 
  Læs mere: Tanddyrlægens guide

 6. Vejrtrækningsproblemer
  Halser din hund eller kat efter vejret? Nogle gange kan problemer med vejrtrækningen skyldes kræft i lunger eller bryst. 

 7. Blod eller flåd fra næse eller kønsorganer
  Næseblod kan være tegn på en kræftsvulst i næsen. Unormal flåd fra skeden kan være tegn på livmoderhalskræft. 

 8. Problemer med urin og afføring
  Har du bemærket, at din hund eller kat har mindre eller urelmæssig afføring? Måske tisser den mindre end den plejer? Årsagen kan være en svulst i endetarmen, der blokerer for passagen. 

 9. Nedsat lyst til motion
  Gider din hund eller kat ikke bevæge sig, som den plejer? Det kan være mange grunde til. Kræft i knoglemarven giver nedsat blodprocent og øget træthed. Svulst i lungerne mindsker vejrtrækningen. 

 10. Øget stivhed eller halthed
  Du bør altid tage det alvorligt, hvis din hund eller kat begynder at halte, trækker på det ene ben eller har svært ved at bevæge det. Nogle kræftformer sætter sig i leddene, og gør det smertefuldt for din hund eller kat at gå. 

 

Læs mere: Undersøgelse og behandling af cancer hos Dyrlægegruppen MidtVest